Diaspora romana
Despre noi cei plecati de acasa

Vola.ro

 

Românii din Ungaria
     media: 5.00 din 1 vot

Românii din Ungaria


În Ungaria, grupuri compacte de români trăiesc în mai multe așezări rurale din apropierea graniței cu România și în orașul Jula (maghiară Gyula). Un grup important de români se află și în capitala Budapesta.


Conform ultimului recensământ din 2001, în Ungaria trăiesc: Cetățeni de limbă maternă română: 8.482 persoane Cetățeni de naționalitate română: 7.995 persoane Cetățeni de religie ortodoxă română: 5.598 persoaneRezultatele oficiale ale recensământului din 2001 indică 7.995 de persoane care s-au declarat români, respectiv 8.482 de cetățeni ai Ungariei care au considerat că limba lor maternă este româna.

Conform surselor provenind din interiorul comunității, populația românească din Ungaria numără 20.000 - 25.000 locuitori, mult peste datele oficiale ale recensământului din 2001.

Conform legilor ungurești, fiecare minoritate, inclusiv românii, își alege un organism reprezentativ care să-i reprezinte interesele. Organismul care reprezintă interesele minorității române se numește Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (prescurtat AȚRU).

Astazi puteti sa va alaturati acestei comunitati pe forum!Comentarii

Romanii din Ungaria au mai multe pagini, dintre care amintim :

http://hu.ablog.ro

http://foaia.ablog.ro

dar mai ales forumul Romanilor din Ungaria

http://foaia.freebb3.com

Si daca vrei sa ii cunosti personal, ii poti gasi si pe FaceBook!
de Romanii din Ungaria in data de 2011-10-30 08:43
Romanii din Ungaria vor cetatenia romana

Sute de membri ai minorităţii române din Ungaria au cerut, în ultima lună, cetăţenia română. Unul dintre motive este cât se poate de practic. De câteva săptămâni, firmele de cablu TV din ţara vecină nu mai transmit posturi româneşti, decât dacă abonatul este cetăţean român.
Maria Mark are o pensiune în localitatea maghiară Gyula, aflată la 80 de kilometri de Arad. Femeia şi-ar dori ca ea şi oaspeţii ei români să poată urmări la televizor şi posturile româneşti. "Cu bucurie aş lua cetăţenie română, pentru că mie mi-ar părea bine dacă noi ne-am uni românii din Ungaria cu românii din România", a spus Maria Mark.

Vasile Guzău, care este un microbist înfocat, se plânge că nu mai poate urmări campionatul românesc. "De la 1 martie 2010 a dispărut postul românesc. M-a revoltat pentru că nicio scrisoare nimic, nimic nu am primit. Mai mult mă uitam la telejurnal şi la sport", a spus bărbatul.

Obţinerea cetăţeniei române se face însă destul de anevoios. "Cred că s-ar putea simplifica procedura obţinerii unei cetăţenii. Maghiarilor de etnie maghiară din România li s-a acordat dreptul de a obţine cetăţenia, în schimb celor de etnie română, nu", a spus unul dintre românii din Ungaria.

Aproape 5.000 de etnici români din Gyula aşteaptă să primească cetăţenia română.

Cauta si tu stiri legate de romanii care traiesc in Ungaria, ajuta cu ce poti, fii ROMAN!
de Un Roman in Ungaria in data de 2011-10-30 08:45


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Romanii din Germaniavizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare