Diaspora romana
Despre noi cei plecati de acasa

Vola.ro

 

De ce pleaca romanii din tara
     media: 5.00 din 12 voturi

De ce pleaca romanii din tara ?

Am sa va spun o poveste interesanta. Am terminat o facultate foarte grea din I.P. Bucuresti (Politehnica) , nu va spui care. Mi-am luat negatie - tare usor era in 90 sa o faci. M-am angajat acolo unde visam - si am stat pana in 92. Mi-a venit teribila idee sa ma privatizez, asa ca mi-am luat concediu in decembrie pe anul care trecuse si in ianuarie pe cel ce tocmai incepea. Cu 3 salarii in buzunar am infiintat un SRL - productie , sa nu zica lumea ca sunt comecant - si pe baza celor invatate la cursul de Marketing (productia e de baza - de viitor). Nu mai spun ca .. de viitor sunt aproape de la nascare - m-am nascut odata cu moartea lui Dej - venirea lui nea Nicu ... sfarsitul erei politienesti si inceputul erei .. socialismului dialectic. Buna treaba , franceza din clasa 2-a .. engelza din a 5-a. De viitor ce mai. Apoi informatica - renumitul fortran pe hartie .. cartele perforate .. treapta I apoi a II-a , bac si admitere , al 4-lea din 16 locuri (bucurie mare sa te vezi pe lista).
Dar sa revenim la privatizare ... si sa ajungem in 2000. Mandru tare .. cu o sectie de productie si o mare carciuma ... evident profitul venea din carciuma .. productia de "fala" .. ! Un profit net de 1500 de euroi lunar. Merge ... si s-a ivit ocazia sa plec afara. Vand totul cu imensa suma de 16 mii de euroi .. asta e , spatii inchiriate ... si plec. Dorul de casa te macina si revii acasa (lasi in urma un salariu de 1800 de euroi , o chirie vesnica .. prieteni de ocazie si revii victorios acasa - Romania. Ce gasesti? Multa mizerie si un inceput de criza. Alergi sa cauti un loc de munca - asa spunea consulul roman .. mergeti acasa , va asteptam cu bratele deschise. Stupoare ... locuri disponibile : vanzator taraba, chiosc si ... magazin stradal. Zici : Lasa ca ma fac profesor , vorba ceea , 2 licente ... munca si experienta la greu ... si devii Profesor ... necalificat. (Adica din cele doua diplome universitare o depui pe cea de .. BAC. ) Dai examen, si constati ca toate posturile din oras, desi afisate la concurs ca vacante ..."e ocupate". Ramane o naveta la tara la minim 50 de km. Bun si asa ... doar ca salariul enorm de 500 RON va trebui impartit intre 308 RON pe naveta ... si restul pe .. poate ne lamuresc ei pe ce . AA uite un post la gradinita .. profesor informatica (gradinita deci 2-6 ani elevii). Nu sunteti calificat sa va jucati pe PC cu cei mititei ... aaa, ati predat informatica 3 ani la cel mai bun liceu din oras (resedinta de judet) ? Ei si .... am un candidat care a luat 5.00 la titularizare (adica nu a luat - evident) si va lua el cele 4 ore lunar cu 200 RON net ... ca ... dar mai taci din gura ce daca ai luat 10 la examenul de suplinire .. nu auzi ca nu e loc !
Bun ... asta e viata .. si uite ca suna telefonul, o firma din afara are nevoie de srviciile tale ... 2000 de euroi .. peste ocean. Ce sa fac oare ??? Sa ma duc? Sa nu ma duc?
E minunata tara asta .. "lend of choise" ... ai de unde alege!Comentarii

Am ras bine pe ziua de azi...dar e de-a rasu-plansu. Asa e! Iar naveta profului suplinitor s-ar putea sa fie in doua sau trei sate, ca nu sunt copii, ca au plecatara la oras parintii mai acu ceva vreme, si catedrele pe sate s-au imputinat. Ce licenta, ce post? Angajat la patron, faci de toate, te plateste cat vrea si a venit criza, mai apuca-te de ceva daca ai curaj. Teoria din scoala nu mai e de actualitate si in loc sa te duci la cursuri de specialitate mergi la curs de marketing-vanzari, ca asa zice sefu...ca te invata sa vinzi mult si scump, pardon bun. 8-| Nu ma plang de leafa, dar ma plang de spate si de cap, de mila copiilor si a sotului care uneori uita ca exist si eu prin casa...de des ce ma vad la ochi. Sa renunt? Bun...si ce fac????
de marina in data de 2009-09-23 12:17
@ Marina

Poti sa te alaturi celor de pe site si forum, sa lupti alaturi de noi sa schimbam cate ceva! Eu sper sa reusim!
de diaspora in data de 2009-09-24 18:19
Pentru ca vor sa aiba o noua speranta in viata.
de ana in data de 2009-10-07 16:42
Si eu as pleca. NoNameTravel - Fly Your Dream
de nnt in data de 2009-12-05 18:37
Nea Diaspora, ai si un nume legal? ASL :) Sau doresti sa ramai un schimbator anonim? :) Nu, nu sunt sarcastic. Doar experienta. :)
de Costel Petre in data de 2010-03-07 12:31
Nea Costel Petre ... am si un nume ..l-ai cunoaste daca ai citi cu atentie pe ici pe colo! :">
Daca inca folosesti ASL - pentru a cunoaste pe cineva .. de acord cu tine, ai experienta, si asta se castiga greu!
de Diaspora in data de 2010-03-07 13:24


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Romanii din Germaniavizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare