Diaspora romana
Despre noi cei plecati de acasa

Vola.ro

 

ISTORIA ROMÂNILOR-VLAHILOR
     media: 5.00 din 14 voturi

ISTORIA ROMÂNILOR-VLAHILOR I parte
Roamanii din Timoc
Sper că citind aceste rânduri veti putea întelege trecutul glorios al poporului vostru,ascensiunile si căderile sale,îndârjirea cu care a reusit să supravietuiască pe aceste meleaguri pînă în zilele noastre. Pentru că încă nu avem posibilitatea de a învăta istoria noastră în scoli, acolo unde este si locul potrivit pentru acumularea de cunostinte, voi încerca să vă prezint câteva fapte istorice la care a ajuns stiinta contemporană si care au legătură cu poporul nostru. Sper că citind aceste rânduri veti putea întelege trecutul glorios al poporului nostrum, ascensiunile si căderile sale, îndârjirea cu care a reusit să supravietuiască pe aceste meleaguri pîna în zilele noastre. Pe teritoriul Peninsulei balcanice din cele mai vechi timpuri au trăit tracii,ilirii si grecii. Grecii au trăit în partea sudică a Balcanilor, in timp ce partea de Nord a fost împărtită de către iliri si traci,popoare înrudite dar totusi diferite. Tracii au ocupat partea de Est a Peninsulei balcanice în timp ce ilirii s-au asezat în Vestul acesteia. Noi suntem urmasii tracilor. Tracii sunt triburi ai unei vechi familii indo-europene cu vatra de formare (milen.3-2 i.Hr.) cuprinsă între Marea Egee-sud, rîurile Vardar, Morava si Tisa-vest, Carpatii Nordici în nord, Nistrul si Marea Neagră în est. Se presupune că formarea tracilor ca popor ar fi avut loc chiar în timpul erei neolitice (culturile Karanovo, Veselinovo, Marica, Gumelnica). La începutul erei bronzului aceste comunităti intră în contact direct cu popoarele stabilite în regiunile Nord-Vestice ale Asiei Mici si cu triburi ce au migrat dinSudul stepei rusesti coborând spre zona Dunării. În acest fel a luat nastere o cultură aparte a epocii bronzului ai cărei creatori au fost probabil înaintasii directi ai tracilor.Primul izvor scris în care este amintită Tracia (tre-ke-wi-ja) este reprezentat detablitele cu înscriptii lineare din Mikena-Pelopones B (XIV-XIII v.î.e.n.). Primele informatii referitoare la traci le avem de la Homer (VII v. Î.e.n.). În ”Iliiada” tracii au luptat departea troienilor în războiul troian, împotriva grecilor,eroul lor cel mai mare în acestrăzboi fiind Res. Unul dintre cele mai importante triburi pentru noi este acela al dacilorsau getilor, ei ocupând teritoriul de la Nordul Câmpiei Panonice până la Dunăre. Procesul formării geto-dacilor ca popor are loc la începutul mileniului II î.Hr., dar începe clar să se contureze abia în ultimele veacuri ale erei trecute atunci când Burebista (din anul 84.până în anul 44.î.Hr.) a unit triburile dacilor creând un stat puternic cu centrul în Transilvania. Puternicii daci au fost cuceriti de către romani. După îndelungate războaie împăratul roman Traian l-a învins pe Decebal-regele dacilor, in anul 106 d. Hr.,Dacia fiind transformată în provincie romană si alipită Imperiului Roman, în cadrul căruia a rămas până în anul 271 d.Hr.
Literatura-Aleksandrina Cermonovici-Kuzmanovici; Dragoslav Sreiovici: “Lexicon, religia si miturile vechii Europe” Belgrad, 1992.-Vladimir Corovici: “Istoria poporului sârb”, Belgrad, 2001.-Ion Calafeteanu: “Istoria Romanilor”-Lj. Kovacevici; Lj. Iovanovici: “Istoria poporului sârb”, Belgrad,1893.-M.Eliade: “Zalmox, theVanishing God: Comparative Studies in the Religion and Folklor of Dacia and Eastern Europe” Chicago, 1972.Comentarii

Si Timocul, ce-i cu el ?
de Getu in data de 2008-07-05 00:43
Pe teritoriul Peninsulei balcanice din cele mai vechi timpuri au trăit tracii,ilirii si grecii. Grecii au trăit în partea sudică a Balcanilor, in timp ce partea de Nord a fost împărtită de către iliri si traci,popoare înrudite dar totusi diferite. Tracii au ocupat partea de Est a Peninsulei balcanice în timp ce ilirii s-au asezat în Vestul acesteia. Noi suntem urmasii tracilor.


FOARTE ADEVARAT !Astept continuarea subiectului.
de simonadoktor in data de 2008-11-18 19:40
Nu imi este clar scopul politic de ce se tot insista pe sintagma indo european. De nu se zice europo-indian ? Sunt indienii mai cu motz decat noi ? De ce se considera ca in limbile europene sunt cuvinte din sanscrita si nu este mai adevarat ca in sanscrita au poposit cuvinte europene ? Citeam nu de mult un dictionar de nume de familie romanesti al lui Iorgu Iordan(Dzeu sa-l odihneasca si sa-l ierte) in care din 60% de nume romanesti el le gasise origine bulgara si cca 20 slava. Ma mir ca n-a implementat teoria ca noi romanii suntem de fapt bulgari. Asa si cu autorii care ne sublimeaza ca am fi de origine indiana; si europeana(ca sa nu ne ofuscam din prima). Mai sa fie ! Te crucesti si mai multe nu de cum se scrie istoria !
Daca geto-dacii s-au format la nordul Dunarii, aia de-si zic romani sau vlahi din sudul Dunarii, cum au ajuns acolo ? Probabil prin razboaie imperialiste(conform Voronin) de cucerire, asuprire si romanizare fortata si desnationalizare salbatica a bulgarilor si sarbilor de catre pradatorii romani.
de Getu in data de 2008-11-23 23:20


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Romanii din Germaniavizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare