Diaspora romana
Despre noi cei plecati de acasa

Vola.ro

 

Diaspora romana
     media: 5.00 din 10 voturi

Diaspora romaneasca din Italia se caracterieaza prin structuri destul de eterogene.
Cetatenii italieni de origine romana , care traiesc in Italia ca emigranti sau ca descendenti ai persoanelor venite din Romania, au devenit o prezenta notabila dupa 1999, cand a avut loc asa numitul "Fenomen catre UE". Impinsi de dorinta unei vieti mai bune si a unor conditii de trai decente, zeci de mii de imigranti au luat calea exilului, in special catre Italia si Spania.
Un al doilea val de emigrare s-a produs dupa 2002, cand cetatenii romani au obtinut dreptul de a calatori in tarile membre ale spatiului Schengen fara obligatia obtinerii vizei. Astfel, in 2006, comunitatea romanilor emigrati in Italia ajunsese, in timp record, la cifra de 300.000 de persoane. Dincolo de statisticile oficiale, numarul romanilor stabiliti in Italia ar putea fi de circa un milion sau chiar mai mult.
Potrivit unei recente statistici citate de ziarul "La Repubblica", cea mai notabila crestere in rindul comunitatilor straine, in 2007, a fost bifata de romani. In numai trei ani, noteaza "La Repubblica", comunitatea romanilor a crescut de la 178.000 la 556.000 de persoane.
Este totodata de remarcat faptul ca din cele trei milioane de persoane de origine straina aflate pe teritoriul Italiei in 2007, romanii au ajuns sa reprezinte aproape 12 la suta. O alta statistica arata ca romanii care lucreaza in Italia au trimis in Romania suma totala de 700 de milioane de euro.
Cele mai frecvente motive ale imigratiei sunt, in cazul romanilor, intentia de a lucra in Italia sau reintregirea familiei. Majoritatea romanilor lucreaza in sectorul constructiilor, ca salahori, tamplari sau supraveghetori , avand cea mai scazuta medie de varsta printre ceilalti muncitori.



Comentarii



Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Romanii din Germania



vizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0







Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare