Diaspora romana
Despre noi cei plecati de acasa

Vola.ro

 

O lacrima din Chisinau
     media: 5.00 din 34 voturi

Sunt de ceva vreme la Chisinau, din august 2005, incerc sa ma acomodez dar desi pare greu de crezut nu e chiar asa usor. In primul rand limba: daca nu stii rusa esti ca intr-o tara de pe alt continent, nu te poti intelege cu interlocutorul, nu poti afla nimic. Ce mi se pare de neimaginat este ca un minim de bunacrestere ar fi fost normala, daca tot stii limba romana -si aici nu stiu de ce este asa o teama sa o numesti asa cum numesti engleza, franceaza si nu moldoveneasca - nu vad de ce sa raspunzi in rusa ? Pare un joc de copii , tu intrebi in romaneste ei raspund in rusa ... sia sa o conversatie nesfarsita.
Te intrebi oare care-i realitatea de fapt? Poate ca unii din noi mai spera la o himera, la ziua cand ura va disparea. Totul pare a fi pe invers : calendarul, religia, limba, cultura... etc. De exemplu inca in 2 ani nu am auzit nici un proverb romanesc, latin sau alta provenienta decat ruseasca. Nu e un articol anti-rus ci unul in care intreb oare unde vom ajunge! Desi nu pare credibil dar ma simt ca pe alt continent, nicidecum la 2 pasi de RO.
Va astept cu opinii, cu idei si de ce nu... la o bere rece!Comentarii

Proiectul “Melting Pot” si asociatia cetatenilor moldoveni “Nash Mir” din Mestre (Venezia) au inceput sa adune semnaturi - care vor fi trimise Ministerului de Externe italian - pentru deschiderea unui consulat in Republica Moldova. In Moldova nu exista un birou diplomatic italian, si din aceasta cauza cetateni moldoveni trebuiesc sa merga pana in Romania, la consulatul italian din Bucuresti ca sa obtina o viza, iar din ianuarie 2007 moldovenii au nevoie de viza si pentru a intra in Romania. Costurile sunt enorme, ore de tren sau masina ca sa ajungi in Romania, oboseala, minim 3 saptamani pentru a avea viza si mai ales nervi la telefon pentru a te prenota la consulat. Cei care vor sa sustina acest proiect pot trimite un mail cu Nume, Prenume si oras la redazione.veneto@meltingpot.org
de Helperul in data de 2007-05-15 14:14
:)>- Asa este, viata la chisinau nu-i mereu vesela, dar ca peste tot, aici traiesc oameni! Cu bune si cu rele, toti suntem datori cu o calatorie pe acest pamant, si cum zicea un bun prieten din Franta, traiam in Moldova si asta-mi ocupa tot timpul liber!
Sa fiti iubiti pentru ca ati facut acest blog, am vazut si forumul, e un start spre o noua frontiera... metaforic vorbind (fiecare se va gandi la fronitera lui!)
de Moldovean' in data de 2007-05-16 09:16
:d| Nu disperati, o sa vina si ziua in care o sa fie soare si pe strada voastra!
de Prientena Eugeniei in data de 2007-05-16 14:48
[-( NU E VINA LOR,DAR CIND STAI SUB UMBRELA MOSCOVEI TREBUIE MUSAI SA JOCI ASA CUM ITI CINTA EI...ACUM ACELE VREMURI S-AU DUS DAR URMARILE SE VAD INCA....CE E SI MAI GRAV ESTE CA NU SINTEM UNITI ASA CUM TREBUIE SI CA DE TEAMA, DIN NECUNOSTINTA DE CAUZA,DIN NEPASARE SAU DIN DIVERSE INTERESE NU S-A DORIT SAU NU S-A PUTUT REALIZA UNIREA CU ROMANIA LA CADEREA URSS-ULUI....IN MOD NORMAL ASA AR FI TREBUIT SA SE INTIMPLE,VEZI CAZUL GERMANIEI DEZBINATE DE RAZBOI SI CARE ( CU SACRIFICII BINEINTELES) A REUSIT SA FIE DIN NOU INTREG...
P.S. SPER CA ACEST COMENTARIU A FOST PE PLACUL CONDUCERII FORUMULUI......... DUPA CUM SE VEDE POT SA VB SI SERIOS DACA ESTE CAZUL...AM SA MA LIMITEZ DOAR LA LUCRURI SERIOASE
SI INCA UN LUCRU: CIOCOLATA CA LA MOLDOVA MAI RAR... ;) :)>- :d| ;)
de D79 in data de 2007-05-16 20:32
Pot sa-i spun prietenei Eugeniei ca si pe ulitza basarabenilor este soare. Atata doare ca lumineaza doar dintr-o parte, dinspre rasarit, deci doar pentru 180 grade. Cealalta jumatate din partea apuseana, va ramane cruda, nedezvoltata, se va usca si va pieri sau se va topi in marea slavona. Dar cand peste tot vor fi slavoni, cu cine vor mai lupta ei ? Poate ca atunci va fi sfarsitul lumii, apocalipsa, pentru ca nu mai are cine contra cui lupta.
de Cristescu in data de 2007-05-18 15:58


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Romanii din Germaniavizite unice
Reprezint Muntenia in recensamantul Bloggerilor

Curs Valutar v1.0Curs Valutar v1.0
Magazin naturist
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare